Yazı 3 :Bilgisayar Ağlarının Sınıflandırılması

                                                             
                                                          
         



  Bilgisayar Ağlar
  -Kapsadıkları alana - İletişim teknolojilerine,  -  Ağ yapılarına 
 Göre sınıflandırılmaktadır.

1- Kapsadıkları Alana Göre Bilgisayarların Sınıflandırılması

Kapsadıkları alana göre bilgisayar ağlarını genel olarak 3 sınıfa ayırmak mümkündür:
  • Yerel Alan Ağları(Local Area Networks-LAN) 
  • Metropolitan Alan Ağları(Metropolitan Area Networks-MAN) 
  • GenişAlan Ağları(Wide Area Networks-WAN  

 1-) Yerel Alan Ağları (LAN)

Yüksek hızlı ve genelde tek bir bina yada yerleşke içerisinde (1-1000m arasındaki) kurulan ağları tanımlar. Yerel ağ içinde bilgisayarlar, workstation, yazıcılar, çiziciler, CDROM sürücüleri ve diğer çevre birimleri yer alabilir. Ağ bağlantısı kablolu veya kablosuz olarak kurulabilir. LAN’lar bilgisayar kullanıcılarına uygulamalara ve cihazlara ulaşım, bağlı kullanıcılar arasında dosya değişimi, elektronik posta ve diğer uygulamalar yoluyla haberleşme gibi çeşitli avantajlar sağlarlar.
LAN’lar bilgisayar kullanıcılarına uygulamalara ve cihazlara ulaşım, bağlı kullanıcılar arasında dosya değişimi, elektronik posta ve diğer uygulamalar yoluyla haberleşme gibi çeşitli avantajlar sağlarlar. Bir oda yada bir ev içindeki çeşitli cihazların birbirleri ile yada bir bilgisayar ile haberleşmesini sağlayan küçük çaplı LAN’lara PAN (Personal Area Network) adı verilir.


2-) Geniş Alan Ağları (WAN)

Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağlardır. Coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerdeki (şehirlerarası/ülkelerarası) bilgisayar sistemlerinin veya yerel bilgisayar ağlarının (LAN) birbirleri ile bağlanmasıyla oluşturulur. Genellikle kablo ya da uydular aracılığı ile uzak yerleşimlerle iletişimin kurulduğu bu ağlarda çok sayıda iş istasyonu kullanılır.



3-) Metropol (Kampüs) Alan Ağı (MAN)

Genellikle şehrin bir kısmını (1-10km) kapsayan yerleşkeler arası veri alışverişini sağlayan ağlardır. Mesafeye ve coğrafyaya göre kablolu yada kablosuz veri transferi seçilebilir. Mesafenin etkin olarak kapsanması gerektiği ve ağa bağlı her bölge arasında tam erişim gerekmediğinden değişik donanım ve aktarım ortamları kullanılır.




NOT: Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linklere tıklayınız.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Yazı 3: Bilgisayar Ağlarının Sınıflandırılması

YAZI 11: İletim Ortamları