Yazı 4 :İletişim Teknolojilerine Göre Ağların Sınıflandırılması


Önceki  bloğumuzda  kapsadıkları alana göre bilgisayar ağlarının sınıflandırılmasından bahsetmiştik. Bu bloğumuzda bilgisayar ağlarının sınıflandırılması konusuna devam ederek İletişim Teknolojilerine göre Ağların Sınıflandırılması konusunu ele alacağız.
Veri iletimi sırasında kullandığı  teknolojiye göre değerlendirildiğinde bilgisayar ağları iki gruba ayrılmaktadır.  

  1. Yayın Ağları
  1. Anahtarlamalı Ağlar

a) Yayın Ağları(Broadcast Networks)

Yayın ağlarında tek bir iletişim ortamı ağa bağlı tüm bilgisayarlar tarafından paylaşılır. Bir bilgisayarın yaptığı yayın, diğer tüm bilgisayarlar tarafından dinlenir. Yayın yapacak olan, çoğu zaman önce ortamı dinler. Başka yayın yapan yoksa göndermek istediği bilgiyi paketler halinde iletişim ortamına aktarır. Broadcastları birbirinden ayırmak için VLan yada router cihazı kullanılır.
Windows ya da linux bir cihaza 2 adet ethernet kartı takarak router gibi çalıştırabiliriz. Fakat tam olarak router işlemi yapmayacaktır. Sebebi ise routerlerin kullandıkları hat teknolojilerine özel portları olmasıdır. Isdn, Atm, Adsl gibi bu portlar pc üzerinde olmadığı için bu konuda eksik kalacaktır.


router ile ilgili bilgi için videoyu izleyiniz.       
                                                                               VLan ile ilgili bilgi için videoyu izleyiniz.

b)Anahtarlamalı Ağlar(Switched Networks) 

Anahtarlamalı ağlar, yayın ağlarından farklı bir prensipte çalışmaktadır. Amaç,  iki nokta arasında veriyi hedefe varana kadar bir düğümden diğerine aktararak taşımaktır. Uç sistemler, iletim bağlantıları (communication links) ve paket anahtarlar (packet switches) aracılığıyla birbirlerine bağlanırlar.

Paket Anahtarlama (Packet Switching)

Paket anahtarlama ağ teknolojilerinde en fazla kullanılan anahtarlama yöntemidir. Bu tür anahtarlama geniş alan ağı teknolojilerinde “paket yönlendirme (packet routing)”, yerel alan ağı teknolojilerinde “paket aktarımı” olarak anılmaktadır. Paket anahtarlamalı bir ağ ortamında bulunan bir bilgisayar başka bir bilgisayara veri göndermek istediğinde, veriler paketlere bölünür. 




Devre Anahtarlama (Circuit Switching)

Devre anahtarlama yöntemi birbiriyle iletişimde bulunacak iki uç sistem arasında iletişime geçilmeden önce uçtan uca bir yol belirlenmesi ve veri aktarımının bu yol üzerinden gerçekleşmesi esasına dayanır. Günlük yaşantımızda kullandığımız telefon şebekesi devre anahtarlama yöntemi için iyi bir örnek olarak verilebilir. Karşıdaki bir telefon abonesiyle konuşmak için numara çevrilir ve bağlantının kurulması beklenir. Eğer bağlantı kurulamazsa görüşme yapılamaz. 


Ayrıntılı bilgi için resme tıklayınız.




<YAZI 3 GERİ DÖN  >                   <ANA SAYFAYAGİT>                 <YAZI 5 GİT>

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Yazı 3: Bilgisayar Ağlarının Sınıflandırılması

YAZI 11: İletim Ortamları